iPhone 7 heeft geen koptelefoonaansluiting meer

Iphone kopenApple zou de iPhone 7 niet willen uitrusten met een koptelefoonaansluiting. Het 3,5 millimeter grote gat aan de bovenkant van de telefoon stond al langer ter discussie, maar Apple lijkt nu over te stappen op een ander aansluitingssysteem.

Er gaan al tijden geruchten over het verdwijnen van de 3,5 millimeter aansluiting voor je koptelefoon. In het verleden zou deze al met één millimeter verkleind worden, maar die plannen zijn niet doorgezet. Reden voor het verwijderen van de koptelefoonaansluiting is de nog dunnere uitvoering van de nieuwe iPhone.

Lightning-poort
Als vervanger voor de koptelefoonaansluiting zal Apple volgens de Japanse techblog Macotakara een Lightning-aansluiting hebben voor de koptelefoon. Daarnaast zullen koptelefoons die aangesloten zijn op bluetooth ook aangesloten kunnen worden op de nieuwe iPhone. Er zijn op dit moment al telefoons verkrijgbaar die een Lightning-aansluiting hebben. Deze koptelefoons gebruiken meer stroom van de telefoon omdat zij ook de ruis van de ruimte waarin je zit onderdrukken zodat je een betere  muziekervaring hebt.

Afscheid van een klassieker
Daarmee lijkt Apple dus als eerste grote merk af te stappen van de klassieke koptelefoonuitgang. Eerder wilde de Amerikaanse multimediagigant de aansluiting al verkleinen en nu wil het dus afscheid nemen van deze klassieker, die zijn oorsprong kende aan het einde van de 19e eeuw.

Niet voor het eerst
Het is overigens niet voor het eerst dat Apple een gangbare aansluiting vervangt. Op de nieuwe MacBooks zit bijvoorbeeld een nieuwe USB-poort in plaats van de gangbare modellen. In een verder verleden zette Apple al eerder de toon door vervroegd af te stappen van floppy-readers, ingebouwde dvd-drivers en verschillende aansluitingen voor computers.