Verschil Windows en Apple

Verschil Windows en Apple? Dat is toch een vaak gehoorde vraag, vooral bij diegenen die een normale standalone PC bezitten, of een laptop. Die natuurlijk nog steeds meer verkocht worden dan bepaalde Apple producten zoals bijvoorbeeld de iMac.

Let wel, het verschil tussen de besturingssystemen bij mobiele telefoons is vaak veel kleiner, en de mogelijkheden die de verschillende producenten van mobiele telefoons aanbieden, zijn meestal gelijk, op kleine verschillen na.

De verschillen tussen aan de ene kant de iMac en Macbook en andere soortgelijke producten, en aan de andere kant laptops, tablets en PC’s die een versie van Windows gebruiken als besturingssysteem, worden soms wel gigantisch genoemd.

Dat komt niet alleen door de mogelijkheden die de verschillende besturingssystemen bieden. Let wel, je kunt er voor het gemak van uitgaan, dat alle apparaten die windowws 7, 8 of 10 gebruiken, allemaal dezelfde mogelijkheden bieden. Deze mogelijkheden worden wat dat betreft gewoon begrenst door de windowsversie. De Apple-producten kunnen wel vaak onderling verschillende van mogelijkheden.

Overigens gebruikt Apple vanzelfsprekend een ander, eigen, besturingssysteem, en dus geen Windows. Wel zijn er al vele jaren de bekende geruchten dat Windows voor een groot deel is afgekeken van het oorspronkelijke besturingssysteem van Apple. En als je eerlijk bent lijkt het veel op elkaar.

De manier van gebruik is dan ook gedeeltelijk hetzelfde. Maar er is één heel groot verschil, buiten de prijs en uitvoering, alhoewel dat de laatste jaren wel wat kleiner begint te worden.

Verschil Windows en Apple wordt kleiner

Het allergrootste verschil is namelijk de hoeveelheid software die beschikbaar is voor beide producten. Dat aantal is voor Windows veel groter, en dat heeft natuurlijk vooral te maken met het aantal gebruikers. Er zijn wereldwijd veel meer gebruikers van Windows, dan van apparaten als Macbook of iMac. De afzetmarkt voor software is dus bij Windows ook veel groter, en dus maakt een softwarehouse eerder software voor Windows.

Dat kan je bijvoorbeeld zien aan de grote hoeveelheid spelletjes die naast voor verschillende spelcomputers, ook beschikbaar zijn voor de verschillende Windowsversies. Dat is voor Apple vele malen kleiner.

Een ander verschil is de instapprijs. Een laptop of een PC met Windows, is vaak goedkoper in de standaardversie, dan bijvoorbeeld een Macbook of een Imac. Overigens zijn de bijzonder goed uitgevoede laptops en PC’s, dus met bijzonder goede graphics en dergelijke, vaak duurder.

Met andere woorden, de standaardversies en dus de instapmodellen van Apple-producten zijn vaak van veel meer mogelijkheden voorzien, dan de instapmodellen van PC’s en Laptops.

Wil je dus een model met Windows op dezelfde hoogte brengen dan Apple-producten, moet je normaliter vaak meer geld uitgeven voor videokaarten en dergelijke snufjes.